ورود / ثبت نام
0

10واقعیت رنگها و اثر رنگ در عکاسی

3018 بازدید
رنگ در عکاسی
5/5 - (1 امتیاز)

واقعیت رنگها و اثر رنگ در عکاسی 

موضوع رنگ در عکاسی، یکی از جذاب ترین مسائل مربوط به هنر عکاسی است. هنر عکاسی به شدت مبتنی بر نور، فرم و رنگ است.
براساس نظریات دانشمندان درحقیقت چیزی به نام رنگ وجود ندارد و دنیا کاملا بی رنگ است. مغز انسان دارای یک سیستم تکامل یافته پیچیده، برای تشخیص نور مرئی است. مغز انسان،با تفکیک فرکانس های مختلف رنگ ها را خلق می کند. آنچه را که به عنوان رنگ می بینم در حقیقت انعکاس نورهای مختلف با فرکانس های متفاوت است. ما این فرکانس های مختلف را به صورت نورهای رنگی، یا رنگ مشاهده می کنیم.
موضوع رنگ در عکاسی یکی از هیجان انگیز ترین موضوعات دنیای عکاسی است. برای اینکه بتوانیم تاثیرات رنگ در عکاسی را بشناسیم، باید ابتدا با واقعیت رنگ ها و تاثیرات آن آشنا شویم. در این مقاله قصد داریم ضمن بررسی ماهیت رنگ ها به تاثیرات آن و موضوع رنگ در عکاسی بپردازیم.

موضوعات کاربردی رنگ در عکاسی

  1. تعیین هدف: قبل از استفاده از رنگ در عکاسی، باید هدف خود را مشخص کنید. آیا می‌خواهید رنگ‌ها را برای جذابیت تصویر استفاده کنید؟ یا ممکن است بخواهید با استفاده از رنگ‌ها، احساسات و ابهامات را بیان کنید؟
  2. بررسی رنگ‌های موجود در صحنه: قبل از شروع به عکاسی، باید رنگ‌های موجود در صحنه را بررسی کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا با توجه به رنگ‌های موجود، رنگ‌های مناسب را برای استفاده در عکس انتخاب کنید.
  3.  استفاده از رنگ‌های تضادی: استفاده از رنگ‌های تضادی، مانند سبز و قرمز یا آبی و نارنجی، به عکس شما جذابیت بیشتری می‌بخشد.
  4. استفاده از رنگ‌های طبیعی: استفاده از رنگ‌های طبیعی، مانند سبز، آبی و قهوه‌ای، به تصویر شما زیبایی و طبیعیت بیشتری می‌بخشد.
  5. استفاده از رنگ‌های پراکنده: استفاده از رنگ‌های پراکنده، مانند گل‌های رنگارنگ در یک چمن سبز، یا ظرف های رنگی درکنار هم بر روی سک صفحه یکدست رنگی،به تصویر شما جذابیت بیشتری می‌بخشد.
  6. توجه به نور: نور موجود در صحنه، می‌تواند تأثیر زیادی بر رنگ‌های عکس داشته باشد. بنابراین، باید در نظر داشت که در هنگام عکاسی، نور را به درستی کنترل کنید.
  7.  استفاده از فضای رنگی مناسب: استفاده از فضای رنگی مناسب، مانند RGB یا CMYK، به شما کمک می‌کند تا رنگ‌ها را به درستی در عکس نشان دهید.
رنگ در عکاسی

رنگ در عکاسی طبیعت

واقعیت رنگ در عکاسی

واقعیت این است که رنگ در عکاسی به صورت مستقل، قابل تحلیل و ارزیابی نیست. به این معنی که رنگ ها از تاثیرات محیط و رنگ های هم جوارشان معنا می گیرند. وقتی رنگ سفید در یک پس زمینه سفید کشیده می شود، تاثیری خنثی دارد. اما وقتی همین رنگ بر روی پس زمینه ای سیاه قرار داده می شود، به شدت مورد توجه قرار می گیرد. یکی از موارد مهم در موضوع رنگ در عکاسی تاثیراتی است که رنگ پیش زمینه یا میان زمینه، بر پس زمینه و یا بالعکس می گذارد.

سیاه، سفید، خاکستری Gray |white | Black

مهم نیست چه رنگی را انتخاب می کنید، حتی بی رنگ ترین رنگ ها (سیاه، سفید، خاکستری) اگر به صورت هوشمندانه انتخاب شوند؛ جادویی می کنند که غیر قابل توصیف است. رنگ های سیاه و سفید در دو حالت مختلف که یکی رنگ پس زمینه (background) باشد و دیگری رنگ میان زمینه (middle ground) تاثیر کاملا متفاوتی دارند. سفید که رنگی فعال است، فراتر از حدودی که برایش تعیین شده پرتو افشانی می کند. با مقایسه این چهار تصویر متوجه میزان تاثیر هر کدام از رنگ های سیاه وسفید بر روی پس زمینه مخالف خواهید شد.

سفید روی سیاه

دود سفید روی پس زمینه سیاه

 

رنگ سیاه روی سفید

رنگ سیاه روی زمینه سفید

 

سیاه روی سفید

عکس سیاه روی پس زمینه سفید

 

سفید روی سیاه

عکس سفید روی پس زمینه سیاه

رنگ سفید بر روی زمینه سیاه، بزرگ تر از شکلی سیاه با همان اندازه بر روی زمینه ای سفید نمایان می شود.حال آن که سیاه رنگی غیر فعال است. در تصاویر بالا چنین به نظر می رسد که رنگ های متضاد بر روی خودش برمی گردد.

تاثیر رنگ های اصلی وفرعی بر روی زمینه های سیاه و سفید

رنگ های اصلی و فرعی بر روی پس زمینه سیاه یا سفید، جلوه های متفاوتی ایجادمی کنند. این موضوع در تمام ژانرهای عکاسی، که اهداف عکاسی تبلیغاتی یا پروپاگاندا را مد نظر دارند مانند عکس گردشگری، عکس انتخاباتی ، عکس تاتر، عکس فیلم و سایر عکس های تبلیغاتی مربوط به کالا و خدمات، اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادمه با قراردادن سوژه هایی که رنگ های  غالب آنها ( زرد، قرمز،  آبی ) است بر روی دو پس زمینه سفید و سیاه می توانید تفاوت های این  انتخاب را مشاهده کنید.

yellow|رنگ زرد

زرد روی سیاه

رنگ زرد روی زمینه سیاه

همانطور که مشاهده می کنید گل زرد رنگ، بر روی زمینه ی سیاه، گرم و آرام است. اما همین گل بر روی زمینه ی  سفید، سرد و هجوم آور است.

زرد روی سفید

رنگ زرد روی سفید

رنگ زرد طول موجی بین 580 تا 600 نانومتر دارد. با اینکه طول موج بالایی دارد و سرشار از انرژی و زندگی است، اما تاثیر پس زمینه های سفید و مشکی بر روی آن به قدری زیاد است که،  معنای متفاوتی را در دو بستر تیره و روشن به نمایش می گذارد.

Red|رنگ قرمز

رنگ قرمز با طول موجی در حدود 700 نانومتر یکی از سه رنگ اصلی عکاسی است. این رنگ با وجود جاذبه و قدرت بسیار زیادی که دارد در دو پس زمینه سیاه و سفید جلوه های متفاوتی از خود را به نمایش می گذارد .

قرمز روی مشکی

رنگ قرمز روی پس زمینه مشکی

رنگ قرمز، بر روی پس زمینه سفید، پرتو افشان و نورانی است.با مقایسه قرارگیری این دو سوژه بر روی پس زمینه های سفید و مشکی کاملا مشخص می شود که، رنگ قرمز بر روی زمینه مشکی جلوه متفاوتی از زیبایی رنگ قرمز را نشان می دهد.

قرم روی سفید

توت فرنگی قرمز روی پس زمینه سفید

در عکاسی توجه به کاربرد رنگ به لحاظ تضاد رنگ ها و یا همنشینی رنگ ها، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. قرارگرفتن عکس در زمینه سفید و یا پس زمینه سیاه، به اهداف مورد نظر عکاس، بستگی دارند.

Blue| رنگ آبی

رنگ آبی، یکی دیگر از رنگ های اصلی عکاسی با طول موجی درحدود 450 تا 500 نانومتر است. در روانشناسی رنگ ها، رنگ آبی از اهمیت خاصی برخوردار است. این رنگ یکی از رنگ هایی است که طرفداران زیادی دارد .انواع آبی ها از آبی تیره تا آبی روشن، رنگ مورد علاقه بسیاری از مردم جهان است. از آنجا که آب و آسمان دو عنصر اصلی طبیعت، به رنگ آبی هستند؛ این رنگ بنام رنگ بهشت و اقتدار معروف است. جالب است بدانید رنگ پرچم سازمان ملل متحد و 53 درصد کشورهای جهان رنگ آبی است.

آبی روی سفید

رنگ آبی بر روی پس زمینه سفید

احساساتی که رنگ آبی تداعی می کند:

  • آبی تیره :هوش، عزت، اعتقاد و اعتبار را تداعی میکند.
  • آبی کمی روشن تر: احساس اقیانوس ها و بیکرانگی دریا،احساس خنکی، استحکام ، تمیزی و پاکی را به ذهن متبادر می کند.
  • آبی روشن: احساس آبی آسمان، آرامش معنوی و بی نهایت را تداعی می کند.

خط افق در عکاسی

عکاسی آسمان شب

عکاسی آسمان شب

آبی بیش از هر رنگ دیگری جلوه هایی معنایی دارد. تاثیرات آبی متاثر از غلیظ یا رقیق شدن آن و تلفیقش با سایه ها است.رنگ آبی بر روی زمینه سیاه بسیار تیره است. آبی بر روی زمینه سفید نورانیت بیشتری دارد.

 

آموزش عکاسی

آموزش عکاسی توسط استاد محمد مهدی تدین موغاری

موضوع رنگ در عکاسی یکی از موضوعات مهم است. و در این مقاله به بخش کوچکی از تاثیرات رنگ در عکاسی اشاره شد.
مقاله 10واقعیت رنگها و اثر رنگ در عکاسی بخشی از کتاب توصیه های عکاسانه نوشته استاد محمد مهدی تدین موغاری مدرس عکاسی و مدیر آموزشگاه عکاسی و سینمایی دارالفنون است. این کتاب در قالب یکصد مقاله عکاسی به تشریح توصیه هایی برای عکاسی در سبک های مختلف می پردازد. در خصوص ارزش و تاثیر گذاری رنگ در عکاسی، مقالات دیگری نیز بخش مقالات این سایت وجود دارد.

توصیه های عکاسانه

توصیه های عکاسانه

کتاب عکاسی کاربردی

عکاسی کاربردی | مولف محمد مهدی تدین موغاری

کتاب عکاسی سیاه وسفید

عکاسی سیاه وسفید | مولف محمد مهدی تدین موغاری -مریم حسینی

کتاب رتوش فیلم وعکس

رتوش فیلم وعکس | مولف محمد مهدی تدین موغاری -مهدی اشرفی

کتاب آشنایی با عکاسی

آشنایی با عکاسی | مولف محمد مهدی تدین موغاری

کتاب عکاسی رنگی

کتاب عکاسی رنگی

آموزش فتوشاپ

آموزش رتوش عکس|مولف محمد مهدی تدین

کتاب رتوش فیلم و عکس

کتاب رتوش فیلم و عکس استاد تدین

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://darolfunun.com/?p=14916
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترفیسبوکپینترستلینکدین

نظرات

4 نظر در مورد 10واقعیت رنگها و اثر رنگ در عکاسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. مهناز قشقايي داوري
    با سلام خدمت استاد تدين عزيز ممنون از مقاله جذابتون ما خواندن اين مقاله متوجه سدم استفاده از هر رنگ در عكاسي تاثير گذار هست و ميتواند انرژي خواصي به ببينده بدهد و حتي كاربرد هررنگ در چه پس زمينه و پيش زمينه ميتواند تاثير گذاري بيشتري داشته باشيد و همنشني و تضاد رنگها در كنار هم هركدوم كارايي در انواع عكاسي از جمله تبليغاتي ميتواند داشته باشد در كل بايد با شناخت كامل و اطلاع درست از رنگ ها و استفاده آنها و چيدمان درست آنها در يك پروژه عكاسي ميتوان موفق شدو آثاري جذاب خلق كرد
    باتشكر
    مهناز قشقايي داوري

    2

  2. با سلام و تشکر فراوان بابت مطالب مفید که انتشار دادید .
    با توجه به مطلب هایی که در خصوص تاثیر رنگ ها در عکاسی میگذارد میتونم بگم : ساده‌ترین و اولین تمرین در جهت استفاده‌ی کاربردی و موثر از رنگ ها در عکاسی ، به‌کارگیری آنها است.
    رنگ‌ها می‌توانند به تصاویر شما کنتراست، شکل، فرم و بافت بدهند.
    استفاده هوشمندانه از بافت‌های رنگی می‌تواند به‌عنوان قاب بندی پایه عکس شما به کار گرفته شود .
    من به‌عنوان یک عکاس از نقاشی‌های پر آب و رنگ در عکاسی استفاده میکنم .
    از نظر من با آگاهی به تاثیر رنگ در عکاسی می‌تونیم احساسی قوی‌تر را به مخاطب انتقال بدیم .
    حتی اگر از بی رنگ ترین رنگ ها هم به طور خلاقانه استفاده کنیم معجزه ای باور نکردی می‌شود .
    با تشکر ایسان کمالی نسب هنرجوی رشته عکاسی اموزشگاه عکاسی دارالفنون

    2

  3. با سلام شقایق امیری سهامیه ،
    هنرجو رشته عکاسی حرفه ای
    با تشکر از توضیحات مفید و جامع جناب استاد تدین .
    با توجه به اینکه یکی از پروژه های بنده برای پایان دوره اموزشی، همین عنوان یعنی : رنگ در عکاسی بود ،
    با توجه به کامل بودن توضیحات استاد تدین گرامی
    به دوستان هنرجو و عکاس توصیه میکنم هرکدام از رنگ های بالا که در مقاله ذکر شده را به عنوان یک پرونده عکاسی در نظر گرفته و فارغ از سوژه و سلک عکاسی تعدادی عکس با فضای غالب رنگ انتخابیتان به ثبت برسانید .یک تعداد عکس در فضای مثبت رنگی و یک تعداد در فضای منفی رنگ انتخابی ، پس از انجام این پروژه با توانایی خود در به کار گیری رنگ در بیان احساسات بیشتر آشنا خواهید شد
    اصلی ترین مسئولیت شما در این تمرین انتقال پیام و احساس منظره ، تنها به کمک ابزار انتخاب رنگ است در صورتی که بتوانید این توانایی را به عکس های خود انتقال دهید و قادر باشید که به کمک رنگ ها پیام خود را منتشر کنید ، آنگاه می توان گفت که شما با ماهیت به کار گیری رنگ در عکاسی آشنا شده اید .

    2

  4. با سلام و سپاس از مقاله مفیدی که منتشر فرمودید در خصوص رنگ خاکستری و تاثیراتی که می گذارد به نظرم ذکر توضیحی لازم است که برای سیاه وسفید ،ردیف رنگمایه های خالص تقریبا دارای یک رنگمایه است. این نکته بدان معنی است که تنها یک سیاه کامل و یک سفیدکامل وجود دارد. اما میان این دو غایت ،تماما تنوع بسیار غنی از رنگمایه های خاکستری گسترده می شود.خاکستری وبه ویژه خاکستری میانگین ،خنثی ترینِ تمامی رنگها را نمایش می دهد. با این همه،خاکستری بسیار بیشتر از سفید و سیاه ،با حساسیت زیادی در برابر بازتابهای رنگی ،برهم قرارگرفتن رنگها، تضادهای همزمان و عموما هرگونه محیط رنگی واکنش می دهد. هنگامی که خاکستری مجزا باشد ، کاملا ناگویا است. اما یک رنگ مجاور کافی است تا به طور خودکار اثر رنگ های مکمل آفریده شود.حضور همزمان خاکستری و رنگی زنده ، پدیده ای دوگانه را به وجود می آورد. با تشکر زینب قاسمی- هنرجوی عکاسی آموزشگاه عکاسی دارالفنون

    4

× سوالی دارید؟