نقد عکس محرم
انتشار نقد عکس در وب سایت دارالفنون به منزله تائید نظر عکاس و یا منتقد عکس نیست و صرفا با کارکرد آموزشی منتشر می شود.
نقد عکس محرم، عکسی مستند اجتماعی که در پايين آن سه مرد با لباس مشکی و درحالت های ماتم و اندوهگين ديده می شوند.هوا آفتابی و نور از سمت راست می تابد.در پشت آنها ديواری خانه ای ديده می شود که روی آن نقاشی سه کوه با برف هايی در قله آنها ديده می شود و در سمت راست کوه ها تک درختی قرار دارد.
در قسمت بالای نقاشی اتاقکی قرار دارد که روی آن هم نقاشی سه کوه به همراه رودخانه و تعدادی درخت با پرندگانی در آسمان ديده می شود.گروهی
نوجوان از پشت بام اتاقک،در حال تماشای مراسم عزاداری ديده می شوند.در پشت سر آنها آسمان صاف با لکه های سفيد ابرخودنمايی مي کند.
عکس محرم ،علاوه بر مستند کردن مراسم عزاداری،دارای ويژگی های عکاسانه نيز هست که اشاره می کنم:
الف: حذف رنگ های شاد و انتخاب مود سياه و سفيد باعث شده تا با محيطی که فضای غم،ماتم و عزاداری دارد بيشتر هماهنگ باشد.همچنين باعث شده
تا همه رنگها به سياه،سفيد و خاکستری تبديل شود.
در نتيجه رنگ سبز که در کنار رنگ قرمز هر کدام در تضاد با يکديگر قرار می گرفتند،در اينجا در هم ادغام شده و در راستای فرمی که عکاس قصد بيان آن را دارد نقش خود را به درستی بازی می کنند.
ب:توجه به پشت صحنه و فارغ شدن از اتفاق پيش رو تنها از يک عکاس حرفه ای برمی آيد زيرا اکثر آماتورها آنقدر جذب صحنه می شوند که فرصت توجه
به پشت صحنه را پيدا نمی کنند.
ج:وجود قرينه های سه تايی مثل لباس تيره سه مرد با صورت های روشن،سه کوه با دامنه تيره و قله روشن،سه کوه در نقاشی بالای ديوار و روشنی ابرها
در زمينه آسمان تيره.اين تکرار سه تايی ها حسی از ريتم را در بيننده بوجود می آورد که خوشايند است.
د:با توجه به مراسمی که بيش از هزار سال از آن می گذرد و با توجه به تيرگی لباسهای سه مرد در پيش زمينه و لباسهای تيره نوجوانان در بالای پشت بام
اين حس در بيننده بوجود می آيد که سالها بعد،پس از نبودن اين سه نفر،تعداد بيشتری جای آنها عزاداری خواهند نمود.
ه:کادر عمودی بدرستی توانسته پيش زمينه را با پس زمينه پيوند دهد و چشم بيننده را از پايين به بالا و به عبارت ديگر ارتباط زمينيان را با آسمانيان برقرار نمايد.
در مجموع عکاس با ترکيب بندی مناسب،توجه به پشت صحنه و حذف رنگها علاوه براينکه صحنه ای را مستند نموده است نشان می دهد از ديد عکاسانه ای هم برخوردار است.
نقد عکس محرم، توسط استاد جواد پورسعید مدرس رشته عکاسی آموزشگاه عکاسی دارالفنون وابسته به سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده است.
عکاس :محسن کابلی
پی نوشت نقد عکس محرم
نقد عکس محرم دریچه دیگری برای نگاه اجتماعی را به ذهن خواننده می گشاید، ممکن است گاهی تعابیری که در یک تحلیل مشاهده می شود دقیقا هماهنگ با ذهن عکاس باشد و در موارد دیگری هم ممکن است عکاس با چنان نگرش مفهومی به موضوع نگاه نکرده باشد.
در عکس محرم که توسط عکاس (محسن کابلی) ثبت شده است
رگه هایی از توجه اجتماعی عکاس به موضوع را می توان مشاهده کرد،عکس محرم بیش از آنکه یک عکس احساسی باشد؛یک عکس اجتماعی است و از این منظر می توان عکس را از عکس های ارزشمند به حساب آورد.
از عکس هایی که پیامی را به بیننده منتقل می کند
پیامی که بیش از یک اثر هنری حرف برای گفتن دارد.
برخی از تحلیل کنندگان عکس براین باورند که اگر یک عکس نتواند حس مفهومی و پیامی را به مخاطب منتقل کند دیگر یک اثر ارزشمند نخواهد بود .
نقد عکس محرم که توسط استاد جواد پورسعید نگاشته شده است
نقد عکس محرم دریچه های جدیدی از درک فلسفی یک عکس اجتماعی را به روی مخاطب می گشاید.
تحلیل گر با توجهی ویژه به تک تک عناصر بصری و مفهومی عکس در کنار هم قراردادن این عناصر پیامی را فراتر از درک عمومی مخاطب کالبدشکافی می کند.
توجه به نقد و تحلیل یک عکس می تواند هنرجویان جوان و عکاسان عزیز را در ثبت اندیشمندانه و هدفمند عکس یاری نماید.
چه بسیار عکس های فاخری که متاثر از تحلیل های خوانده شده توسط عکاسان دیگر ثبت شده اند.
آموزش عکاسی از دریچه ذهن و خلاقیت،با نگرشی متاثر از عمق مفهومی با نگاه جامعه شناسی و فلسفه می تواند باعث خلق آثاری شود که می توان در خصوص آن ساعت ها بحث کرد و این شگفت انگیز ترین اتفاقی است که می تواند برای یک عکس یا عکاس بیفتد.
با تشکر از استاد جواد پورسعید مدرس رشته عکاسی آموزشگاه عکاسی دارالفنون
که با نقد عکس محرم و تحلیل های ارزشمند خویش وجهی دیگر از آموزش عکاسی را برای دانشجویان عکاسی آشکار می سازند.
تحلیل عکس محرم / نقد عکس محرم
به هنرجویان عزیز توصیه می کنیم به موارد ذیل توجه بیشتری داشته باشید
- زیاد عکس ببینید
- هر عکسی را که می بینید به دنبال یافتن تحلیل برایش باشید
- عکس ها را نقد کنید
- مقالات مرتبط با نقد و تحلیل عکس را مطالعه فرمایید
- نقد و تحلیل های عکس استاد پورسعید را بخوانید
- برای هر عکس خوب حتما دلیل و منطقی وجود دارد آن را بیابید
- به پیام نهفته در عکس توجه کنید
- شرایط فنی عکس ها و اگزیف عکس را بررسی کنید
- سعی کنید عکس هایی را که دوست دارید مشابه سازی کنید
- زیاد عکس بگیرید.
- عکس خود را به دیگران نشان دهید و از دوستان خود نظر بخواهید
- فهم عکس های شما باید علاوه بر اهل فن و عکاسان برای افراد عادی نیز دشوار نباشد
- شرکت در کلاس عکاسی و جلسات باشگاه عکاسان دارالفنون توصیه می شود
مرکز آموزش های هنری و سینمایی دارالفنون
عکس درختی که در قسمت پایین ،سمت راست مردها قرار دارد؛ساده و ابتدایی است در حالی که مابقی اجزا تصاویر بسیار ماهرانه و حرفه ای است.
3
سلام
زیبایی عکس در سیاه و سفید بودن آن است اگر عکس رنگی گرفته شده بود این تنیدگی رنگها شکل نمیگرفت و اثر گذاری عکس کمتر میشد در نگاه من به عکس محو شدن سه مرد پایین در تیرگی عکس که بخش درختان و ریشه هاست نشان از کهن بودن و ریشه دار بودن این مراسم است و آسمانی روشن بر خلاف تصویر پایین بچه ها در بخش روشن تصویر قرار گرفته اند که حس خوشایندی را القا میکند و جوانه های آن درختان هستند
7
سلام خدمت استاد عزیز
عکس محرم بنظر از لحاظ عمودی بودن کادر عالی و اینکه ترکیب سیاه و سفید که برای عزاداری است و سه مرد پایین تصویر مامند دامنه کوه تیره هستند و و اون بچه هایی که در بالای پشت بام نشسته اند و پایین و نگاه میکنند مانند قله کوه روشن هستند و اینده ای روشن را میرساند. و چهره خسته مردها که ناراحت هستند و توان ندارند. با تشکر- گلشن رحمانی -هنرجوی رشته عکاسی آموزشگاه عکاسی دارالفنون
12