رمز موفقیت در عکاسی
آنچه در ادامه مقاله می خوانید بخشی از سخنرانی استاد محمد مهدی تدین موغاری با عنوان رمز موفقیت در عکاسی است که در کارگاه آموزشی نمایشگاه فناوری های محتوای فضای مجازی برگزار شد.
سخنرانی استادمحمد مهدی تدین
وقتی از رموز موفقیت در عکاسی حرف می زنیم دقیقا باید نقطه تمرکز خود را از نگاه عکاسانه، فهم و دریافت و ادراک و معرفت عکاس از آنچه می خواهد منتقل کند آغاز کنیم. زیرکی و فراست افراد می تواند از مهمترین عوامل موفقیت در عکاسی محسوب شود.
بیش از دو دهه تدریس و آموزش به ده ها هزار هنرجوی عکاسی و تجربه های گوناگونی که در ارتباط با عکاسان تازه کار، دانشجویان و حتی استادان عکاسی داشتم به من آموخت که تنها معدود افرادی هستند که می توانند عکاسانی در حد ممتاز باشند و متاسفانه اغلب افراد بطور ناخواسته در مقابل تقویت مهارت های کاربردی و موفقیت در عکاسی مقاومت می کنند.
مهمترین رموز موفقیت در عکاسی
همیشه در کارگاه های آموزشی و خصوصا در کلاس نورپردازی مشاهده کرده ام که اغلب دانشجویان بیشتر علاقمندند که عکاسی کنند و رفتن پشت دوربین عکاسی و فشردن دکمه شاتر مهمترین اولویت آن هاست. هنرجو، بدون اینکه به کمپوزسیون و نکات اصلی عکاسی کوچکترین توجهی کند، می خواهد فقط دکمه شاتر را بفشارد و در نهایت، تنها توجه مختصری به تغییرات جزئی و یا فیگور سوژه نشان می دهد.
اگر می خواهید واقعا عکاس خوبی بشوید باید از اشتیاق بچه گانه دست بردارید و عکس های خود را با تکیه بر اصول شش گانه ای که آن را اصول کاربردی موفقیت در عکاسی می نامم مدیریت و راهبری کنید . در غیر این صورت شما نیز به خیل عظیم عکاسانی افزوده خواهید شد که درنهایت عکس های متوسطی می گیرند و هیچ گاه نمی توانند عکاسانی صاحب سبک و صاحب نام شوند.
موفقیت در عکاسی
شش رمز موفقیت در عکاسی از نگاه محمد مهدی تدین موغاری
- نگارش استیتمنت statement
- داشتن استراتژی عکاسانه
- ایجاد تناسب فرم و محتوا
- تسلط و بکارگیری تنظیمات دقیق دوربین
- بکارگیری تکنیک مناسب
- ویرایش پس از عکاسی
استراتژی عکاسانه
استیتمنت Photographic statement
استیتمنت یا بیانیه عکاسی چیزی فراتر از استراتژی عکاسانه است ، درحقیقت عکاس می خواهد توضیح دهد که چرا این اثر را خلق کرده است. هفت نمونه استیتمنت برایتان مثال می زنم .
- من همیشه تصور میکردم یک عکس مانند یک پازل است، شما باید قطعات مختلفی را پیدا کنید که با هم هماهنگ شوند تا چیزی از نظر بصری جذاب ایجاد کنید. من دوست دارم صحنه هایم را تنظیم کنم. پوشاندن حباب و روزنامه در سراسر خانه ام، پوشاندن همه چیز یا کشیدن مبلمان اتاق نشیمن به وسط حیاط از اهداف من بوده است.
- ضربه محکم و ناگهانی، و لحظه ای ثبت می شود، برای همیشه و برای نسل ها ذخیره می شود تا ببینند. چه یک پیام بصری قوی را به تصویر بکشد، چه صرفاً یک ترکیب انتزاعی. هر چه که هست، می بینم که همیشه چیزی را در ذهنم تحریک می کند، میل به گرفتن و به تصویر کشیدن جهان آنطور که می بینم.
- تخمین زده می شود که در بین دویست کشور مستقل جهان، 6800 زبان گفتاری مختلف وجود دارد که باعث ایجاد وسعت عظیمی از موانع زبانی، سیگنال های دستی و ترجمه های گم شده می شود.
- من رویای عکاسی را می بینم.خاطرات خیره شدن از پشت شیشه ای که با انگشت مشخص شده است، دوربین در کنارم، قطار تکان می خورد، اشیاء در حال عبور، چشم اندازهای متفاوت از لنز. من به روش های مختلف تفسیر عکس فکر می کنم.
- وقتی در مرکز شهر قدم می زنم متوجه می شوم که همه مستقیماً به جلو خیره شده اند، چشمانم به مسیرشان چسبیده است، اما چشمان من که انگار قادر به کنترل آنها نیست، به بالا نگاه می کنند و به اشکال هندسی مدفون در معماری توجه می کنند، که چگونه خورشید بعد از ظهر پر جنب و جوش است. و ارائه دلیل اصلی آمدنم به دارالفنون این بود که علاقهام به هنر و طراحی را دنبال کنم، درباره رشتههای مختلف بیشتر بیاموزم و تفکر خلاق خود را توسعه دهم. کار من در درجه اول مربوط به ارتباطات است و من طیف گسترده ای از رویکردها را در اجرای آن به کار می برم.
- چه یک نفرین باشد یا یک نعمت، من می ترسم که این اظهارات شخصی با اکثریت تفاوت زیادی داشته باشد، به این دلیل که بر خلاف بسیاری از کسانی که آرزوی تحصیل در رشته عکاسی در آموزش عالی را دارند، متأسفانه نمی توانم ادعا کنم که در تمام عمرم یک عکاس مشتاق بوده ام.
- برای من، عکاسی چیزی بیش از راهی برای ایجاد خاطرات است – این یک شکل هنری است که به من امکان میدهد خودم را بیان کنم، تنها مرزهایی که ایجاد میکنم. وقتی قطعه ای می سازم به بیننده اجازه می دهم وارد فضای من شود و با من به سفر برود.
استراتژی عکاسانه
قبل از اینکه وارد بحث شویم باید تعاریف مشخصی از استراتژی عکاسانه ارائه کنیم منظور از استراتژی داشتن، یعنی این که وقتی مجموعه تصمیم هایتان دیده می شود بتوان الگوی خاصی را در آن مشاهده کرد به عبارت دیگر استراتژی عکاسانه یعنی این که کاری که دیگران انجام می دهند را با سهولت بیشتر و منحصر به فرد انجام دهیم، به طوری که بتوان گفت هیچ کس غیر از شما آن را به این خوبی آن را انجام نمی دهد. اولین اصلی که برای هر کاری مهم است داشتن هدف و استراتژی است . زمانی که ما از نگاه عکاسانه صحبت می کنیم اولین گام یک عکاس حرفه ای داشتن استراتژی صحیح برای خلق اثر عکاسی است. مثلا وقتی شما عکس پرتره ، طبیعت ، تبلیغاتی و یا خلاقانه می گیرید به لحاظ محتوایی تفاوت های ساختاری بسیاری باهم دارند اما وجه تمایز شما داشتن استراتژی عکاسانه برای ثبت و خلق هر کدام از این ژانرهای عکاسی است.
قبل از اینکه پروژه ای را آغاز کنید برای آن طرح استراتژی بنویسید . برای خود یادداشت کنید که هدفتان از گرفتن این عکس چیست و باچه ابزار و تکنیکی می خواهید پیام و هدفتان را به مخاطب منتقل کنید.
عکس انتزاعی
تناسب فرم و محتوا
محتوا روح است و فرم جسم،جسم و روح مکمل همدیگرند. اگر حرف درست در قالب درست ارائه نشود تاثیر ندارد. اثر هنری زمانی می تواند تاثیر گذار باشد که با فرم صحیح ارائه شود. مثلا وقتی به عناصر فرمی توجه می کنیم تاثیرات مختلفی به اثر اضافه می شود. نقطه، خط، سطح، حجم ، بافت ، ریتم ، کادر همگی در جهت ارزشمند تر ساختن محتوا هستند.
یک عکاس حرفه ای در اولین گام خود با انتخاب کادر متناسب محدوده ارتباطی خود با مخاطب را مشخص می کند. مربع یا مستطیل عمودی یا افقی بودن کادر و شیوه کادربندی از تاثیر گذارترین موارد عکاسی است. تفکیک عناصر داخلی یک کادر به نقاط و خطوط عمودی، افقی و مورب و ریتم های منظم و نامنظم همگی به هویت بخشی بهتر کمک می کنند.
تنظیمات دقیق دوربین
عکاس باید علاوه بر تسلط کامل به دوربین عکاسی خود به اصول پایه ای کار توجه ویژه کند . مثلا اگر عکسی وضوح نداشته باشد یا اصول ابتدایی اکسپوز در آن رعایت نشده باشد مناسب نیست. یک عکاس حرفه می داند که برای موفقیت در عکاسی باید همیشه خود را یک عکاس تازه کار فرض کند و از عجله بی مورد و کم حوصلگی پرهیز کند. برای این که حوادث تلخی برای یک عکاس روی دهد یک اشتباه ساده کافیست .موفقیت در عکاسی حاصل دقت، تعهد و مسئولیت پذیری است.
مثلا کافیست که بند دوربین را به درستی و محکم نبندید با کوچکترین اشتباهی دوربینتان خسارت خواهد دید و یا اینکه دوربین را روی سه پایه عکاسی به درستی مستقر نکنید. چنین اشتباهات ساده ای برای عدم موفقیت در عکاسی یا خداحافظی با دنیای عکاسی کافیست.
- بی توجهی به نورسنجی دقیق
- وایت بالانس نا مناسب یا غلط
- انتخاب نادرست گزینه پیکچر استایل
- فو کوس نادرست Out of focusمی تواند بدترین خاطرات در یک پروژه عکاسی باشد.
- به سرعت پائین شاتر توجه نکنید و روی دست عکاسی کنید تا تصویری محو و بی ارزش ثبت کنید.
- نسبت به ایزو کم توجهی کنید و تصویری بی کیفیت ثبت کنید
و هزاران اشکال ابتدایی دیگر که با کم توجهی ، بی حوصلگی و غفلت پدید می آیدمهمترین دلابل عدم موفقیت در عکاسی است.
تکنیک عکاسی
تکنیک مناسب
مهمترین وجه تمایز یک عکاس حرفه ای از عکاس آماتور استفاده از ابزارها و تکنیک های عکاسی است.
اغلب عکس های خوب که موجب موفقیت در عکاسی شده است، تکنیک محور هستند یعنی عکاس با انتخاب یکی از تکنیک های مهم عکاسی عکس خود را ثبت کرده است. مثلا ممکن است عمق میدان تکنیک غالب عکاس برای ثبت تصویری جذاب با بوکه های بی نظیر باشد موفقیت در عکاسی برای ثبت بوکه های جذاب تاحد زیادی به تکنیک کاهش عمق میدان وضوح بستگی دارد.
مثلا ممکن است عکاس بخواهد از ستاره ها درشب و در موقعیت کویر عکس های Star trail ثبت کند بدون شک دو موضوع مهم افزایش عمق میدان وضوح و تکنیک های ثبت حرکت در این سوژه اسباب موفقیت در عکاسی از ستارگان درشب است. به همین ترتیب تمام تکنیک های عکاسی می توانند عامل موفقیت در عکاسی از سوژه های مختلف به حساب بیایند.
ویرایش پس از عکاسی
وقتی مرحله عکاسی تمام می شود مرحله پس از عکاسی آغاز می شود تقریبا در دنیای عکاسی حرفه ای هیچ عکسی نیست که به ویرایش نیاز نداشته باشد. ممکن است این ویرایش ها ها اندک باشد اما بدون شک ویرایش حرفه ای بخشی از ماجراست که با تلفیق تکنولوژی و شعور عکاسانه می تواند از یک اثر خوب یک شاهکار بیافریند. خصوصا وقتی با فرمت Raw عکاسی می کنیم رمز موفقیت در عکاسی با این فرمت در ویرایش های دقیق و با حوصله ای است که پس از اتمام مرحله عکسبرداری در ادیت عکس انجام می دهیم است. ویرایش هایی با حوصله ، خلاقانه وهنرمندانه می تواند باعث تعالی کار شود.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.