چگونه تولید محتوای ویدیویی مناسب داشته باشیم
امروز دربین جوانان و مخاطبین اجتماعی کسی نیست که از اهمیت و میزان برتری تولید محتوای ویدیویی نسبت به سایر تولیدات محتوایی اطلاع نداشته باشد. ویدیو یکی از انواع جذاب محتواست که روز به روز اهمیت بیشتری در مارکتینگ و بازاریابی پیدا میکند.
سازمانها و برندهای کوچک و بزرگ برای فروش محصولات و سرویسهایشان از ویدیو مارکتینگ استفاده میکنند. با این حال، بسیاری از افرادی که تازه به سمت تولیدمحتوای ویدیویی آمدهاند نادانسته اشتباهاتی را مرتکب میشوند که مانع از موفقیت و بازدهی موثر ویدیوهایشان میشود.
در این مقاله قصد داریم با توصیه هایی در خصوص تولید محتوای ویدیوی مناسب به نقد اشتباهات رایج در ساخت ویدیو که اغلب تازه کاران انجام میدهند بپردازیم؛ سپس راهکار جلوگیری از بروز چنین اشتباهاتی را هم توضیح میدهیم. اگر برای سازمان یا اهداف شخصی قصد تولید محتوای ویدیویی با کیفیت مطلوب را دارید حتما این مقاله را بخوانید و این اشتباهات ساخت ویدیو را انجام ندهید. با توجه به کیفیت نازل و غیر حرفه ای اغلب برنامه های تلوزیونی در شبکه های صدا و سیما و خصوصا شبکه های محلی، دیدن گزارش های خبری، تله فیلم ها، سریال ها و بسیاری از برنامه های تلوزیونی صدا و سیما و مقایسه آن با آثار سینمایی و بسیاری از تولید محتوای ویدیویی حرفه ای که توسط بخش خصوصی ساخته و در فضای مجازی منتشر می شود. تاثیر بسیار زیادی در ارتقاء مهارت و رشد کیفیت کار شما خواهند داشت. آنچنان که گفته اند ادب از که آموختی از بی ادبان.
فهرست محتوا
نداشتن استراتژی ویدئو مارکتینگ
شاید این موضوع در نگاه اول بدیهی به نظر برسد؛ اما متاسفانه در صدر اشتباهات رایج در ساخت ویدیو به حساب میآید. قبل از هرچیز از خودتان بپرسید: چرا میخواهم تولید محتوای ویدیویی بسازم؟
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که افراد انجام میدهند این است که بدون هیچ برنامه و استراتژی خاصی مستقیم به سراغ دوربین و ساخت ویدیو میروند. فراموش نکنید که:
هرچقدر هم ویدیوهای شما جذاب و آموزنده باشد؛ بدون داشتن استراتژی نتیجه و بازدهی خاصی برایتان به همراه نخواهند داشت.
برای تدوین استراتژی بازاریابی ویدیویی مطرح کردن سوالات زیر میتواند تصویری کلی از مسیر به شما نشان دهد:
- چرا میخواهید ویدئو بسازید؟
- برای چه کسانی ویدیو میسازید؟
- هدفتان از تولید محتوای ویدیویی چیست؟
- بودجه و هزینه شما چقدر است؟
۶ مرحله استراتژی ویدیو مارکتینگ
برای اینکه تولید محتوای ویدیویی ارزشمندی داشته باشید باید بر اساس اصول زیر عمل کنید.
- هدف گذاری برای ویدیو
- پیدا کردن مخاطب هدف
- مشخص کردن داستان کسب و کار
- همسویی با اهداف سازمانی که برایش ویدیو می سازید
- پایبندی به برنامه زمانی
- بودجه بندی واقعبینانه برای تولید و بازنشر ویدیو
طولانی بودن ویدیو
وقتی بحث ویدئو باشد زمان اهمیت فوق العادهای پیدا میکند و به عنوان تولید کننده محتوای ویدیویی، حتما باید به آن توجه کنید. مثلا اگر قرار است ویدیوهایتان را در اینستاگرام منتشر کنید باید حتما حواستان به محدودیتهای زمانی اینستاگرام باشد. تا همین چند وقت پیش، انتشار ویدیوهای بیش از یک دقیقه در اینستاگرام وجود نداشت. اما اکنون انواعی از شیوه های پیشنهادی از ریلز گرفته تا محتواهای بلند بخشی از پیشنهادات اینستاگرام است.
قوانین سلیقه ای و خلق الساعه در کشورمان نباید شما را ناامید کند. این که هر روز یک پلتفرمی که برای رشد صفحه تان در آن زحمت زیادی کشیده اید فیلتر می شود و از رونق بیفتد و یا یک پلتفرم رانتی داخلی ظهور می کند که در مدت کوتاهی بساطش جمع می شود، علیرغم تمام اهمیتی که دارد چیزی نیست که اختیارش در دست من و شما باشد. پس سر سختانه و با سماجت به کارتان بپردازید و برای روزهایی بهتر که افراد باکفایت و تخصص در مناصب امور باشند دعا کنید و امیدوار باشید.
جدای از محدودیت زمانی پلتفرمهای انتشار ویدیو، تولید یک ویدیوی طولانی جذاب بسیار دشوار است و درمجموع تماشای ویدیوهای طولانی برای اغلب بینندگان خسته کننده است. ضمن اینکه گران شدن هزینه مصرف اینترنت هم از عوامل کم رغبتی ک برای تماشای ویدیو های بلند، توسط مخاطبان است.
پس سعی کنید ویدیوهایتان را بیش از حد طولانی نسازید و پیام و مفهوم موردنظرتان را مختصر و مفید به بیننده منتقل کنید.
تاثیر تصویربرداری با نور نامناسب در تولید محتوای ویدیویی
یکی از اشتباهات تولید محتوای ویدیویی عدم توجه کافی به نور محیط و زاویه تابش نور به چهره فرد است. تماشای ویدیو با نور ضعیف و زاویه نامناسب ممکن است قابل تحمل باشد؛ اما مطمئنا در کیفیت ویدیو تاثیرگذار خواهد بود و مخاطب هم قطعا متوجه این تفاوت کیفیت خواهد شد. در صورتی که با مقاصد حرفهای و برای معرفی برند قصد ویدئو مارکتینگ و ساخت ویدیو داشته باشید این موضوع اهمیت بیشتری هم پیدا میکند.
صرف نظر از این که از نور طبیعی محیط یا از نورهای مخصوص مثل رینگ لایت استفاده میکنید؛ مهم این است که چهره مجری به درستی در معرض نور قرار گرفته باشد. برای این که از زاویه صحیح نور مطمئن شوید این سوالها را از خود بپرسید:

عکس underexpose یک استاپ نوردهی بالاتر

عکس over Expose یک استاپ نوردهی بالاتر
- آیا چهره فرد کاملا و به وضوع قابل رویت است؟
- آیا روی چهره یا اطراف بدن فرد، سایههای واضحی وجود دارد؟
- آیا کنتراست خوبی بین جلوی تصویر و پس زمینه وجود دارد؟

عکس Appropriate exposure limit با نوردهی مناسب
اگر نورشناسی و زاویه مناسب نور را بدانید حتی با نشستن کنار پنجره هم میتوانید از نور طبیعی محیط به بهترین شکل استفاده کنید. در تصویر زیر، تفاوت چهره فرد در سه حالت نور کم، نور مناسب و نور زیاد را میبینید.
تاثیر کیفیت بد صدا در تولید محتوای ویدیویی
متاسفانه بسیاری از ویدیوهایی که توسط افراد آماتور تهیه شده کیفیت صدای خوبی ندارد و ممکن است به همین دلیل، به اندازه کافی دیده نشود و بازدید خوبی نداشته باشد. افرادی که تازه به فکر ساخت ویدیو و ویدیو مارکتینگ افتادهاند ممکن است با تجهیزات ساخت ویدیو و ضبط صدا آشنایی نداشته باشند؛ به همین دلیل با عدم توجه به کیفیت صدا، یکی از اشتباهات رایج تولید محتوای ویدیویی را انجام میدهند.
در صورتی که یک ویدیوی باکیفیت ویدیویی است که صدای فرد گوینده به وضوح، شفاف، بدون نویز و قابل تمایز از صدای محیط به گوش برسد. در ۹۹% مواقع، میکروفون موبایل یا دوربین نمیتواند صدای شما را بدون نویز و واضح و باکیفیت ضبط کند و نیاز به میکروفون جداگانه برای ضبط صدا خواهید داشت. اگر تا به حال میکروفون نخریدهاید و شناختی از کیفیت آنها ندارید مقاله بهترین میکروفون برای ضبط صدا را حتما بخوانید.
همچنین اگر با موبایل فیلمی گرفتهاید و متوجه نویز در صدا شدهاید به کمک نرم افزارهای ویرایش صدا میتوانید تا حدقابل توجهی این نویز را برطرف کنید و کیفیت ویدیویتان را بهتر کنید.
اگر قصد دارید ویدئوهای حرفهای بسازید حتی باید به این نکته توجه کنید که برای هر سناریو و محیطی احتمالا به میکروفون متفاوتی هم نیاز خواهید داشت. به عنوان مثال؛
- میکروفونهای یقهایِ بهترین گزینه برای ضبط صدا در محیط شلوغ و پرسر و صدا هستند.
- از طرف دیگر، میکروفونهای شاتگان برای ضبط صدا در محیطهای ساکت که چندین نفر قرار است صحبت کنند مناسبتر است.
- میکروفونهای کاردیود هم برای ضبط نریشن یا مصاحبههایی که نیاز به میکروفون متحرک دارد مناسب است.
رعایت نکردن قوانین ترکیب بندی
در بین اشتباهات رایج تولید محتوای ویدیویی این مورد به طور قطع در کیفیت و جذابیت بصری و هنری ویدیوی شما تاثیر میگذارد.قاب بندی صحیح و علمی بارعایت اصول کادربندی وقوانین طلایی انجام میشود؛ اصول علمی در مورد چگونگی درک ما از زیبایی شناسی تصویر و استفاده از قانون یک سوم (Rule of thirds) اهمیت بسیار زیادی در کیفیت ویدئو دارد.
فضای هدروم (headroom) نامناسب: فضای بسیار زیاد یا بسیار کم بالای سر سوژه.
فضای راهنما (Guide lines) نامناسب: به دلیلِ فضای کمِ جلوی اتاق نمیتوانیم جایی را که سوژه نگاه میکند یا به آن سمت حرکت میکند ببینیم.
مولفه دیگری که در ترکیب بندی درست به ما کمک میکند استفاده از خطوط هدایتگر یا قاب بندی در جهت هدایتِ مسیر نگاه بیننده به سمت سوژه است. با استفاده از این تکنیک، تجربه تماشای لذتبخشتری به بیننده میدهید و از پرت شدن حواس بیننده جلوگیری میکنید.
استفاده نکردن از متن و تصاویر گرافیکی
یکی از اشتباهات رایج در ساخت ویدیو عدم توجه به نشان های تصویری در ویدیو است. در اکثر ویدیوهای آموزشی، معلم با نشان دادن تخته سیاه یا وایت بورد تدریس میکند؛ ارائه کنندگان از اسلاید شو و ولاگرها از overlay استفاده میکنند. با این حال، تقریبا در تمام ویدیوها فرصت استفاده از نشان های گرافیکی و موشن، اضافه کردن متن و توضیح به ویدیو وجود دارد.
لرزش تصویر و ویدئو
لرزش ویدیو تاثیر بسیار بدی برذهن بینندگان میگذارد و حتی ممکن است مانع از دیده شدن ویدیو تا انتها شود. متاسفانه برخی از تولیدکنندگان محتوای ویدیویی این اشتباه رایج در ساخت ویدیو را مرتکب میشوند و توجه زیادی به وجود لرزش در ویدیوهایشان نمیکنند.
نرم افزارهای متعددی برای اصلاح لرزش ویدیو وجود دارند؛ اما حتی این برنامهها هم برای لرزشهای شدید و زیاد کار خاصی نمیتوانند انجام دهند. اگر قصد ویدیو مارکتینگ و ساخت ویدیو را دارید بهتر است به فکر خرید یک پایه یا نگهدارنده نه چندان گران مثل سه پایه یا تک پایه دوربین باشید تا از لرزش دوربین جلوگیری کنید.
اگر قرار است حین فیلمبرداری حرکت کنید و قرار است دوربین دستتان باشد در این صورت کمی هزینه کنید و یک لرزشگیر یا گیمبال (gimbal) بخرید. نگهداشتن گیمبال در طولانی مدت ممکن است خسته کننده باشد اما به طرز قابل توجهی کیفیت ویدیوهای شما را بهبود میدهد.
عدم استفاده از اصول سئوی ویدیو
یکی دیگر از اشتباهات رایج تولید محتوای ویدیویی در مورد مبحث سئو و بهینه کردن ویدیو برای موتورهای جستجو است. حقیقت این است که بهینه سازی موتورهای جستجو یا همان SEO دائما در حال تغییر است و سئوی ویدیو نیز بیش از همه در حال تغییر و دگرگونی است.
به عنوان مثال، در گذشتهای نه چندان دور الگوریتمهای یوتیوب ویدیوی شما را تنها بر اساس تایتل، برچسب و توضیحات ویدیو به کاربران پیشنهاد میدادند. در ضمن، قبلا ویدیوهای کمتری در هر حوزه وجود داشت و رقابت کمتری برای جذب مخاطب وجود داشت.
اما در حال حاضر در هر دقیقه بیش از ۴۰۰ ساعت محتوا در یوتیوب و روزانه حدود ۳۰ هزار ویدیو در پلتفرمی مثل آپارات آپلود میشود و رقابت شدیدتری در حوزه ویدیو مارکتینگ به وجود آمده است. برگ برنده در این رقابت تنگاتنگ، محتوای مفید و سودمند و بهینه است و تجهیزات گران قیمت، تکنیکهای فیلمبرداری یا صرفا پر کردن تایتل با کلمات کلیدی برای دیده شدن ویدیو کافی نیست.
استفاده نکردن از فراخوان به عمل (CTA)
اگر هدفتان از ساخت ویدیو ترغیب بینندگان به اقدام (call to action) است باید این مسیر را واضح و مشخص به آنها نشان دهید. همیشه حواستان باشد که مخاطبان ممکن است با فرایند خرید آشنا نباشند؛ پس سعی کنید تا جای ممکن از کال تو اکشن های ساده و به موقع استفاده کنید. کال تو اکشن میتواند «کلیک روی لینک توضیحات»، «بازدید از وبسایت»، «ثبت نام در سایت» یا هر درخواست دیگری باشد.
یکی از اشتباهات رایج ساخت ویدیو عدم استفاده از کال تو اکشن یا استفاده اشتباه از آن است. اما اگر سفر مشتری را به طور دقیق ترسیم کرده باشید میتوانید همسو با مراحل فانل مارکتینگ یا قیف بازاریابی ویدیویی در ویدیوهایتان از فراخوان به اقدام مناسب و موثر استفاده کنید.
همیشه یادتان باشد اگر دقیقا ندانید از بازدیدکنندگان چه خواستهای دارید؛ چطور میتوانید انتظار اقدام و کنش از آنها داشته باشید؟
مقدمه طولانی یا کسل کننده
هرچقدر هم ویدیوی خوب و مفیدی تهیه کرده باشید اگر حواستان به مقدمه ویدیو نباشد و مقدمه طولانی یا خسته کنندهای داشته باشید بدون شک یکی از اشتباهات رایج در ساخت ویدیو را انجام دادهاید.
چند ثانیه ابتدایی اول ویدئو مهمترین بخش هر ویدیو است و تجربه نشان داده که بیننده در همان ۶ الی ۱۰ ثانیه اول تصمیم میگیرد که آیا ادامه ویدیو را تماشا کند یا نه.
بنابراین سعی کنید چند ثانیه اول ویدیوهایتان جذابترین و درگیرکنندهترین بخش ویدیو باشد و برای این کار حتما از تکنیکهای کپی رایتینگ استفاده کنید. پیشنهاد میکنیم برای مقدمه ویدیو از تکنیک نوشتاری APP استفاده کنید؛ در این تکنیک از سه مرحله برای جذب و درگیر کردن مخاطب استفاده میشود که عبارتند از:
- موافقت (Agree): موافقت با مشکل بیننده و همگام کردن او
- قول دادن (Promise): قول نتیجه یا راه حل خاصی را دادن
- پیش نمایش (Preview): ارائه پیش نمایش از محتوای ویدیو
علاوه بر این، برای نوشتن مقدمه ویدیو از مدل پل (Bridge Model) که باز هم مبتنی بر سه مرحله است میتوانید استفاده کنید:
- موقعیت دلخواه: بیننده را به خیال پردازی و تصور موقعیت دلخواه ترغیب کنید.
- موقعیت کنونی: دوباره بیننده را به واقعیت و موقعیت فعلی برگردانید.
- ارائه پل ارتباطی: پلی بین دو موقعیت بالا ایجاد کنید و ویدیوی خود را به عنوان راه حل به بیننده ارائه کنید.
انتخاب عنوان غلط، نامفهوم و گمراه کننده
بدون شک یکی از رایجترین اشتباهات ساخت ویدیو انتخاب تایتل یا عنوان اشتباه برای ویدیو است. فراموش نکنید که در پلتفرمهای اشتراک ویدیو مثل آپارات، کاربران ابتدا بر اساس تایتل، یک ویدیو را انتخاب میکنند. اگر عنوان ویدیوی شما ارتباط درستی با محتوا نداشته باشد نمیتواند مخاطبان هدف را جذب کند و عملا بازدهی خاصی برای شما نخواهد داشت. در بسیاری از موارد، یک محتوای خوب و جذاب به خاطر انتخاب عنوان اشتباه به اندازه کافی دیده نمیشود. سعی کنید عنوان ویدیو در عین حال که کاملا شفاف و واضح است جذاب و گیرا نیز نوشته شود.
به عنوان مثال سه نمونه از عناوین خوب برای ویدیو را در ادامه میبینیم:
- ۴ روش برای ساخت ویدیوهای پربازدید
- ۴ تکنیک کاربردی برای افزایش بازدید ویدیو
- چطور بازدید ویدیوهایمان را ۱۰ برابر کنیم؟
علاوه بر این، برای دیده شدن بیشتر ویدیو، سعی کنید در عنوان ویدیو از کلمات کلیدی اصلی و مرتبط هم استفاده کنید.
انتظار نتیجه سریع
موفقیت یک شبه به دست نمیآید و در مورد ویدیو مارکتینگ هم این امر صادق است. تعداد ویدیوهایی که ناگهانی و بدون استراتژی وایرال شدهاند بسیار بسیار اندک است و آن هم به لطف شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و تیک تاک است. اما اگر به صورت حرفهای قصد ورود به ویدیو مارکتینگ را دارید نباید انتظار موفقیت سریع و یک شبه داشته باشید. فراموش نکنید که راز موفقیت استراتژی ویدیو مارکتینگ در استمرار، پشتکار و صبوری است.
دوره های آموزشی تولید محتوایی ویدیویی تیزر و تبلیغات
یکی از مهمترین واثر بخش ترین شیوه های تولید محتوا،ارائه به صورت ویدیویی و مالتی گرافیک است.
در این شیوه و در قالب استوری گرافی از حداکثر جاذبه های نور،صدا،تصویر، وگرافیک ثابت و موشن گرافی برای روایت یک داستان بهره برده می شود. اگر دوست دارید در حوزه تولید محتوا با دانش،بینش،ومهارت وارد بشوید و کسب وکار مطمئن وآینده داری برای خودتان راه اندازی و بتوانید برای سایر کسب وکارها تولید محتوا کنید در دوره جامع تولید محتوا ثبت نام بفرمایید.
مطمئن باشید گذراندن این دوره تاثیرات مهمی را در آینده شغلی و مهارت شما دارد.
سرفصل های کلی رشته تولید محتوای ویدیویی تبلیغاتی وتیزر
- عکاسی
- تصویربرداری
- صدابرداری
- صداگذاری
- نورپردازی
- فتوشاپ حرفه ای
- تدوین فیلم و جلوه های ویژه
- موشن گرافی
بوسیله نرم افزارهای پریمیر، کمتازیا، آدیو شن، با تدوین حرفه ای صدا وتصویر آشنا می شوید و سپس با جلوه های ویژه و موشن گرافی با نرم افزار افترافکت آشنا خواهید شد. نویسندگی خلاق و کارگاه تبدیل ایده به سناریو.تصویربرداری،صدابرداری،تکنیک های خلاقانه از سایر دروسی است که به شما آموزش داده می شود تا بتوانید تولید محتوای ویدیویی مناسبی داشته باشید.
مجموع جلسات آموزشی 93 جلسه آموزشی است.برگزاری دوره ها به صورت موازی و دو جلسه همزمان برگزار خواهد شد و تعداد حضور هنرجویان در آموزشگاه جمعا 46 جلسه است.
همچنین با توجه به برگزاری دو روز کلاس در هفته زمان تقریبی 23هفته و حدود 6ماه می باشد.عزیزانی که قبلا سایر دوره های آموزشی مرتبط را گذرانیده اند شهریه و زمان محاسبه شده برای ایشان کاهش می یابد.
جمع بندی مقاله
در این مقاله برخی از اشتباهات رایج تولید محتوای ویدیویی را به شما معرفی کردیم. توصیه می کنیم با آموزش صحیح و اصولی راه خود را هموارکنید زیرا افرادی که به صورت تجربی وارد حوزه تولید محتوای ویدیویی شدهاند ممکن است اشتباهاتی را انجام دهند که هر یک از این اشتباهات میتواند تاثیر منفی بر موفقیت ویدیوهایتان داشته باشد و جلوی دیده شدن ویدیوهایشان را بگیرد. امیدواریم با توضیحاتی که دادیم بتوانید با استراتژی درست و اصولی اقدام به ساخت ویدیو بکنید و با دوری از این اشتباهات، نتیجه بهتر و موثرتری از ویدیو مارکتینگ بگیرید. به نظرتان تولیدکنندگان ویدیو چه اشتباهات دیگری مرتکب میشوند؟ نظر و تجربیات خودتان را در زیر همین مقاله با ما و سایرخوانندگان این مقاله در میان بگذارید.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.