آشنایی با سبک عکاسی پاپ آرت Pop Art
عکاسی پاپ آرت در دهه ۱۹۵۰ میلادی شکل گرفت و ابتدا در آمریکا شناخته شد. در این سبک عکاسی، از تصاویر و عکسهای روزمره و معمولی استفاده میشود و آنها را با تغییرات رنگی، فرمی و اندازهای، به تصاویری با جذابیت بصری تبدیل میکنند. هدف عکاسی پاپ آرت ، بازتاب دادن فرهنگ جامعه و مخاطبان آن است. جنبش عکاسی پاپ آرت، از جنبشهای هنر پساحدثه شناخته میشود و تاثیرات بسیاری در هنر و فرهنگ جهانی داشته است.
فرصت های عکاسی پاپ آرت
اگرچه عکاسی پاپ آرت در آمریکا متولد شد اما سبکی جهانی به حساب می آید . تفاوتی نمی کند که عکس ها در چه جامعه ای و با چه رویکردی ثبت شوند. همین که برشی از اجتماع را به نمایش بگذارند می توان آن را عکاسی پاپ آرت به شمار آورد. البته ممکن است استادان دیگری نظر متفاوتی نسبت به این تعاریف داشته باشند اما یقینا در بخش هایی از این گپ آورد وجوه اشتراک بسیاری وجود دارد. زیرا عکاسی پاپ آرت جهان شمول است.
سوژه های عکاسی در شهر
برنامه ریزی های متعدد فرهنگی و اجتماعی در شهرهای مختلف و خصوصا در کلان شهرها و به طور ویژه در شهر تهران، این فرصت را برای عکاسان پایتخت فراهم کرده است تا بتوانند از موقعیت های مختلف فراهم شده عکاسی کنند. شهر تهران در سال های اخیر بیش از آن که به یک کلانشهر شبیه باشد به یک گالری عکس انقلابی و نمایشگاه چیدمان محیطی دفاع مقدس تبدیل شده است. این موضوع فرصت ویژه ای را برای علاقمندان به عکاسی پاپ آرت فراهم کرده است.

جشن امام رضایی ها
گویا شهرداری تهران در هر لحظه، مترصد بهانه ای است تا به سرعت شکل آذین بندی شهر را تغییر دهد. هر مناسبت فرهنگی ، ملی، مذهبی و یا حوادث پیش بینی شده و نشده ای در سبد نمایشگاه آفرینی شهرداری تهران استقبال می شود. صرف نظر از نقد و یا تائید این رویکرد شهرداری تهران این موضوع فرصت ویژه ای را برای پژوهشگران و هنرمندان عکاس پدید آورده است.
این نوع عکس ها به چند دسته مهم تقسیم و سوژه های متنوعی را شامل می شود.
- دیوار نگاره ها ( دیوار نگاره های میادین انقلاب و علی عصر )
- آذین بندی ها
- نمایشگاه های خیابانی
- بیل بردهای سطح شهر
- استیج های بزرگ (میدان آزادی ، میدان ولی عصر، میدان خراسان ، میدان انقلاب)
- راه پیمایی ها
- کارنوال ها
- حاشیه ها

دیوار نگاره میدان انقلاب
دیوار نگاره های بزرگ
یکی از موضوعات بسیار جذاب برای ثبت شدن توسط عکاسان موضوع دیوارنگاره هایی است که علی الخصوص در میادین ولی عصر و انقلاب بصورت به صورت مستمر توسط شهرداری تهران اکران می شود.

دیوارنگاره زنان معاصر
این دیوار نگاره ها که بیشتر همسو با تب و تاب سیاسی و تحولات اجتماعی اکران می شود به موضوعات روز جامعه می پردازد.

دیوار نگاره میدان انقلاب
از آنجایی که این دیوار نگاره ها با سرعت و بر اساس شرایط موجود یا رخدادهای اجتماعی، طراحی و از سوی جامعه با بازخوردهای متفاوتی مواجه می شود علاوه بر تحلیل هنری از حیث اهمیت و جریان سازی نیز قابل ارزیابی است.
آذین بندی ها
اصولا آذین بندی معابر و خیابان ها به دو دسته آذین بندی های خودجوش مردمی و آذین بندی برنامه ریزی حکومتی تقسیم می شوند.

نیمه شعبان مردمی
آذین بندی مردمی اصولا شامل آذین بندی های مذهبی و باستانی است که مهمترین آن ها پرچم ها و چراغانی هایی است که از دیر باز در محلات جنوب شهر تهران در ایام نیمه شعبان و محرم بر سر درب خانه ها و تکایا نقش می بندد.

نیمه شعبان شهرداری
نوع دیگر این آذین بندی ها توسط شهرداری ها ،ادارات دولتی، سازمان تبلیغات اسلامی و سایر نهادها انجام می شود. این نوع آذین بندی با توجه به رویکرد هر سازمان شکل خاص خودش را دارد.
نمایشگاه های خیابانی
برپایی نمایشگاه یا ایستگاه صلواتی مردمی با سادگی و همدلی خاصی برگزار می شود.

ایستگاه صلواتی نیمه شعبان مردمی
این نوع فعالیت ها به دو صورت نمایشگاه و ایستگاه های پذیرایی برگزار می شود . در کنار این ایستگاه ها تبلیغات نهادهای دولتی و حاکمیتی در مناسبت های ملی و مذهبی نیز قرار دارد.

غرفه 22 بهمن دولت
حاشیه های فراتر از متن در عکاسی پاپ آرت
گاهی در حاشیه عکس های اجتماعی، موضوعات و سوژه هایی قرار دارند که اهمیت ثبت آن ها کمتر از ثبت سوژه های اصلی نیست. این نوع سوژه ها در سبک ها و موضوعات مختلف عکاسی بارها پدید آمده اند . نمونه های جذابی از آن ها مانند خواب بودن یک نوازنده درحین اجرای موسیقی در یک ارکستر بزرگ گرفته تا زباله های حاصل از یک برنامه بزرگ و بسیاری از موارد دیگر از این جمله هستند. موضوعات اجتماعی فرصت عکاسی از حاشیه های فراتر از متن را نیز برای عکاسان فراهم می کند.

حاشیه های عکاسی
کلام آخر : این مقاله بدون گرایش فکری مثبت یا منفی نسبت به رویدادهای مذکور نگاشته شده است و با معرفی سبک عکاسی پاپ آرت،صرفا قصد تشویق عکاسان به ثبت عکاسانه جهان پیرامون خود را دارد. عکس و عکاس صرفا از منظر انعکاس مورذ توجه این مقاله است. آنچه در پیرامون ما رخ می دهد بخشی از حقایق جهان هستی است . تفاوتی نمی کند یک گل سوژه عکس ما باشد و کوهی در کویری . پیرمردی نشسته در آفتاب کویر یا جوانی در شالیزار ،کودکی در شهر بازی یا هیاهوی شهری در شور زندگی . سوژه ها برای عکاس تفاوتی نمی کند ثبت و ضبط و انعکاس هنر عکاس است.
متن پیش رو برشی از درس گفتار و گپ آورد عکاسانه استاد محمد مهدی تدین موغاری مدرس و مولف عکاسی و مدیر آموزشگاه عکاسی دارالفنون است.
با خواندن این مقاله من به این نکته پی بردم که زمانی که در شهر هر مراسمی برگزار میشود نباید به راحتی از ان ها عبور کرد و انها بهترین سوژه برای عکس های ما هستند ممنون از توضیحات خوبتون
1
عکاسی پاپ آرت (Pop Art Photography) یک سبک خلاقانه است که از جنبش پاپ آرت در دهههای 1950 و 1960 الهام گرفته شده است. این سبک ترکیبی از هنرهای تجسمی، فرهنگ عامه و رنگهای زنده است که با استفاده از تکنیکهای عکاسی به زندگی روزمره معنا و جلوهای تازه میبخشد.
کاربردهای آن شامل :
تبلیغات و بازاریابی: به دلیل جذابیت بصری بالا، این سبک در تبلیغات برندها و محصولات مورد استفاده قرار میگیرد.
مد و فشن: در عکاسی مد، این سبک برای ایجاد جلوههای جسورانه و خلاقانه بسیار محبوب است.
عکسهای هنری: برای بیان مفاهیم فرهنگی و اجتماعی به کار گرفته میشود.
5
نهضت نئوداداییست در آمریکا به رهبری رابرت راشنبرگ راهاندازی شد و به عنوان نئورئالیسم شناخته شد؛ اما بعدها که موضوعات آن فقط بر فرهنگ مصرفگرایی و واقعیت زندگی شهری متمرکز شد، به پاپ آرت شهرت یافت. فعالیتهای پاپ آرت اغلب روی بستهبندی پر زرق و برق با ساختار گرافیکی که از کیچ ناشی بود، متجلی میشد. اصل تکرار به صورت یک تصویر مضاعف از ویژگیهای هنر پاپ است. همچنین اغراق در یک موضوع کمدی نتایج جالب توجهی به دست میآورد. اندی وارهول اغلب یک واحد را بارها درمورد اشخاص سرشناش یا تبلیغات رسانههای گروهی به کار میبرد. او با نمایش عکسهای تکراری بر این نکته تاکید داشت که تولید انبوه تصاویر عکاسی بردنیای امروز مسلط شدهاند. او از هر عکس به صورت چندتایی در مجموعههای خود به شکل تکرار استفاده میکرد، آثار تکرار شده وارهول در یک مجموعه، علاوه برایجاد تصاویری با اندازه مشابه نقاشیها، شیوه قراردادی نگاه کردن ما به یک تصویر را بر هم میزند. این تکرار به جای افزایش تاثیر هر آنچه که به نمایش درآمده، از تاثیر آن میکاهد. آثار وارهول بدون احساسیگری و صرفا بازنمایی است؛ یعنی این عکسها درباره مواجه مردم با اشیا و چگونگی توجه به آنها ساخته شدهاند.
رابرت رانشبرگ تمایلی سوررئالیستی به کولاژ عکسهای فوری تصاویر خبری و عکسهای تبلیغاتی بر روی بوم نقاشی داشت یک بوم نقاشی میتوانست ناهنجاریهای ناشی از عکاسی را که مردم هر روز توسط آنها بمباران تصویری میشوند انتقال دهد. مشخصه بارز راشنبرگ، بی نظمی یا همان آنارشیستی شدید او و به نوعی ضدهنربودن وی است. او با ترکیب نقاشیها عکسها و اشیا مختلف و عجیب غریب چیزی را که ترکیبها مینامید بهوجود آورد.
عکسها دو نقش عمده برای پاپ آرت ایفا میکردند؛ نخست اینکه عکس، موضوع نقاشی آنها بود و دیگر اینکه عکاسی رسانهای چند کاربردی است که رویکرد پاپ آرتها همخوانی خوبی دارد. پاپ آرتها معمولیترین مکانها و تصاویر دمدستی و پیش پا افتاده را موضوع هنر خود قرار میدادند و آن را بازنمایی میکردند.
2
عکاسی پاپآرت یه سبک جذاب و رنگیمیشه که پر از انرژی و زندگیه! تو این سبک، از رنگهای خیلی روشن و تضادهای قوی استفاده میشه تا عکسها خیلی چشمگیر و خلاقانه بشن. بیشتر شبیه یه دنیای فانتزی و پر از هیجان هست که هر چیزی رو میشه به یه اثر هنری تبدیل کرد. این سبک مثل یه جشن رنگ و فرم توی عکاسیه که هر لحظهش جذابه
(طاهره یوسفی)
1
عکاسی پاپآرت یه سبک جذاب و رنگیمیشه که پر از انرژی و زندگیه! تو این سبک، از رنگهای خیلی روشن و تضادهای قوی استفاده میشه تا عکسها خیلی چشمگیر و خلاقانه بشن. بیشتر شبیه یه دنیای فانتزی و پر از هیجان هست که هر چیزی رو میشه به یه اثر هنری تبدیل کرد. این سبک مثل یه جشن رنگ و فرم توی عکاسیه که هر لحظهش جذابه
(طاهره یوسفی)
1
عکاسی پاپ آرت، با الهام از فرهنگ عامه و عناصر بصری پررنگ، به خلق تصاویری جذاب و معاصر میپردازد. این سبک، با استفاده از رنگهای زنده و الگوهای تکراری، احساسات و مفاهیم را به شیوهای غیرمتعارف منتقل میکند. یکی از ویژگیهای بارز این سبک، تأکید بر نمادها و نشانههای فرهنگی است که به خوبی در زندگی روزمره دیده میشوند.
برای عکاسان علاقهمند به پاپ آرت، شهر یک منبع بیپایان از فرصتهاست. اولین فرصت، عکاسی از دیوارنگارهها و هنر خیابانی است که به زیباییهای شهری رنگ و بُعد میبخشد. دومین فرصت، ثبت لحظات زندگی روزمره مردم در فضاهای عمومی مانند بازارها و پارکهاست که میتواند داستانهای جذابی را روایت کند.
سومین فرصت، عکاسی از تبلیغات و بیلبوردهای شهری است که خود نمادی از فرهنگ مصرفگرایی هستند. چهارمین مورد، استفاده از نورپردازیهای شبانه در شهر است که میتواند جلوههای بصری فوقالعادهای ایجاد کند.
پنجمین فرصت، عکاسی از رویدادهای محلی و جشنوارههاست که رنگ و شور خاصی به عکسها میبخشد. ششمین مورد، ثبت جزئیات معماری مدرن و تاریخی شهر است که میتواند تضاد جالبی با عناصر پاپ آرت ایجاد کند.
هفتمین فرصت، کار با مدلها در محیطهای شهری است که ترکیبی از مد و هنر را به تصویر میکشد. در نهایت، هشتمین فرصت، عکاسی از طبیعت درون شهر، مانند پارکها و باغهاست که میتواند به آثار پاپ آرت زندگی و تازگی ببخشد.
با بهرهگیری از این فرصتها، عکاسان میتوانند آثار خلاقانه و منحصر به فردی را خلق کنند که نه تنها زیباییشناسی پاپ آرت را به نمایش میگذارد بلکه داستانهای جذابی از زندگی شهری را روایت میکند.
3
عکاسی مستند در شهر سبک مورد علاقه من که نمیدونستم اسمش پاپ ارت
البته چالش های زیادی هم به همراه داره مثل نگاه مردم به عکاس… حساسیت های سیاسی و امنیتی
8
با توجه به توضیحات شما در رابطه با عکاسی پاپ آرت ،میشه گفت اطراف ما تماما پر از سوژه برای این نوع عکاسی هست.
همچنین با توجه به این که ماه محرم نزدیک هست، میشه بسیاری عکس در سبک پاپ ارت با این موضوع گرفت.ممنون از شما استاد عزیز و گران قدر🙏🏻
7
به شدت به دانسته هام اضافه شد📸✨💙
7